Zawartość

Marcinki Sobieszowskie są wspólną inicjatywą.

Idea powstania Marcinek została podjęta przez  Zespół Aktywności Społecznej w Sobieszowie. Nasza Piekarnia została wybrana spośród innych podobnych firm i  podjęła się trudu opracowania receptury, kształtu i technologii wykonania Marcinek Sobieszowskich. Po wielu próbach w końcu powstała zaakceptowana postać tego produktu. Wszystko to odbywało się w ścisłym kontakcie z Zarządem Zespołu Aktywności Społecznej reprezentowanym przez Panią Prezes Halinę  Moszyńską oraz Panią Sekretarz  Lubę Wysoczańską. Opracowana receptura i technologia wykonania jest dostępna w Piekarni "UliJanka" w Piechowicach.  Po raz pierwszy Marcinki Sobieszowskie były prezentowane i ocenione we wrześniu 2011 na Festynie w Sobieszowie i krótko po tym w dniu 11-listopada-2011 w czasie kościelnych uroczystości odpustowych.

Od tamtej pory, już tradycyjnie raz w roku -  11 listopada, pieczone są Sobieszowskie Marcinki.   Można je nabyć przy okazji kościelnych uroczystości odpustowych w Kościele Św. Marcina. Jako że Św. Marcin był również patronem dzieci, dochód ze sprzedaży wypieków przeznaczany jest corocznie na rzecz dzieci.  

zainteresowanie Marcinkami

Najciekawszy Produkt KarkonoskiNagroda "Jelonka Karkonoskiego" została przyznana naszej Piekarni za produkcję wyjątkowego i unikalnego Chleba Bez Drożdży z ziemniakami. Szczegóły tego wydarzenia  w zakładce Aktualności i Informacje.